5 typer kropssprog der afslører din nervøsitet

kropssprog

Vi udsender konstant signaler med vores kropssprog. Typisk også når vi ikke selv er klar over det. Vores nonverbale kommunikation afslører, hvor sikre vi føler os i bestemte situationer. Så hvis du vil virke cool og ovenpå, når du holder din næste tale, så skal du være opmærksom på følgende adfærdsmønstre, der får dig til at virke nervøs og usikker.

1. Når du hæver din stemmeføring

Det er ikke unormalt, at vi bliver nervøse, når vi skal stå foran en gruppe mennesker og tale. Det kan virke ret sårbart for mange. Men det kan indøves, så du kan slippe noget af nervøsiteten og få styr på dit kropssprog. Men en meget naturlig måde at reagere på er ved at hæve stemmen, så dine sætninger kommer til at virke som spørgsmål i stedet for konstateringer.

Det typiske mønster er, at vi begynder at hæve vores toneleje i slutningen af hver sætning, så sætningerne kommer til at virke spørgende. Studier af nonverbal kommunikation viser, at kvinder oftere falder i denne fælde, end mænd gør. Men det er langt fra alle, der reagerer sådan på nervøsitet.

Hvis du vil være sikker på at lyde selvsikker, så vær opmærksom på at holde dit stemmeleje nede til slut i dine sætninger.

2. Hvis du bruger mange fyldord

Det er meget normalt at lede efter ordene, når man bliver nervøs. Og det giver lejlighed til at lede efter små fyldord. Det kunne være tomme, små ord som “ik’ også” og “øhm”.

Disse fyldord kan risikere at fjerne fokus fra selve talestrømmen, især hvis der er mange af dem. Fyldord virker distraherende, og ved at benytte dem gør du det meget tydeligt for andre, at du leder efter ordene.

Så hvis du vil signalere, at du har styr på din tale, og du gerne vil udstråle overskud, så er det vigtigt at skrue ned for fyldordene. Hvis du har tabt den røde tråd i din tale, så hold hellere en kort pause, indtil du finder tilbage til talen.

3. Når du glemmer at trække vejret

Det er ikke unormalt at tale lidt hurtigere, når man bliver nervøs. Men nogle mennesker bliver så nervøse, at de helt glemmer at trække vejret.

Det er en underbevidst og naturlig reaktion, når vi føler os nervøse eller bange. Men når man ikke får trukket vejret, så signalerer man nervøsitet. Husk derfor at være opmærksom på at holde nogle vejrtrækningspauser, når du øver dig på din præsentation.

4. Når du taler for hurtigt

Andre kommer til at øge taletempoet alt for meget, mens de holder tale. Det er igen en naturligt reaktion på nervøsitet at forsøge at få det overstået så hurtigt som muligt. Men det er en forfejlet strategi, hvis du vil fremstå selvsikker. Husk at holde vejrtrækningspauser undervejs. På den måde vil dit tempo automatisk blive brudt og dermed også komme ned i tempo.

Jeg kan kun anbefale at forsøge at bremse talestrømmen. Langt de fleste mennesker taler hurtigere, end de selv tror. Så helt generelt set er pauser godt for langt de fleste talere. Hvis du sørger for at tale langsomt, vil du også opnå en langt større ro, og det vil også påvirke dig til at blive mindre nervøs.

Her i videoen kan du se et eksempel på, hvordan hurtig tale og manglende pauser stjæler fokus fra budskabet. Og hvordan underviserens kropssprog afslører en grundlæggende usikkerhed. 

5. Når du griner

At grine når du er nervøs, er helt almindeligt. Det kan være med til at udfylde den stilhed, der får dig til at føle dig urolig og nervøs.

Hvis du føler dig fristet til at grine, mens du er på, så tving dig selv til at holde en kort pause i stedet for. Stilhed er ikke en dårlig ting – og det kan faktisk udstråle sikkerhed, at du tør være i stilheden. Så øv dig gerne i at minimere unødvendig latter.

Vi vil gerne signalere overskud, når vi holder tale. Men indimellem så forråder vores kroppe os. Vores kropssprog har det med at underminere vores selvsikkerhed, hvis vi ikke er opmærksom på de faldgruber, der findes.

Hvis du bliver opmærksom på de her fem typer kropssprog, der får dig til at se nervøs ud, så er det helt sikkert, at du kommer til at virke mere overbevisende, når du skal holde tale.

Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en professionel taleskriver til din næste tale. Jeg er altid til at fange på info@trinebitsch.dk eller 61 77 76 60.


Brug for hjælp til din næste tale? Kontakt Trine i dag: