Tre simple metoder til at blive en bedre taler
Hele vejen igennem skolesystemet lærer vi at tænke i skriftsprog. Ofte betragtes mundtlige færdigheder som selvfølgeligheder, men den myte vil jeg gerne aflive nu. Gode kommunikationsevner skal selvfølgelig forstås, tillæres og trænes, ellers kommer du aldrig til at mestre dem.
Når jeg coacher ledere, konsulenter, sælgere eller private i at styrke deres potentiale som mundtlige formidlere, så dukker det samme spørgsmål op med jævne mellemrum.
Rigtig mange interesserer sig for at finde ud af, hvornår de kan slippe fri for den nervøsitet, der er forbundet med at rejse sig og tage ordet foran en forsamling.
Og til de flestes skuffelse er mit svar konsekvent, at nervøsitet altid vil være til stede. Det er et vilkår, der hører med, når man har noget på spil.
Jeg har selv deltaget i landsdækkende TV og radio op til flere gange, og på trods af at jeg har alle værktøjerne til at formulere mig overbevisende, så får jeg alligevel besøg af de gode sommerfugle.
Min pointe er, at nerverne er med til at holde os skarpe som formidlere. De giver os fokus og gør os til bedre til at være på. Så når jeg har kunder, der gerne vil vide, hvordan man lægger nerverne bag sig, så forklarer jeg altid, at de er en del af ligningen, når man vil præstere sit ypperste.
Når det er sagt, så er det naturligvis vigtigt at arbejde med din talepraksis, hvis du mærker en voldsom nervøsitet.
For den skal selvfølgelig ikke fylde så meget, at du ligger vågen flere nætter i forvejen, inden du skal være på – eller hvis du helt prøver at undgå situationerne. I de tilfælde vil nerverne have udviklet sig til en angst og kræve professionel hjælp af en talecoach.
1: Øvelse, øvelse og mere øvelse
Igennem opvæksten er mine unger med jævne mellemrum kommet frustreret hjem, fordi der er noget, de ikke har mestret ved første forsøg. Det kunne f.eks. være at tegne et flot selvportræt, der konkurrerer med et Monet-værk – eller spille guitar som Eric Clapton.
De fleste kender sikkert til frustrationen over ikke at mestre noget, man virkelig godt kunne tænke sig. Men man bliver ikke god til noget uden øvelse. Monet var ikke en verdensberømt maler fra fødsel. Det blev han med tiden, fordi han dyrkede malerkunsten. På samme måde bliver de fleste også kun professionelle musikere efter tusindvis af timers træning i øvelokalet. Og det er præcis det samme, der gør sig gældende, hvis du vil mestre talekunsten. Ingen bliver formidable til det uden træning. Så som jeg prædiker for mine børn, så handler færdigheder om træning, træning og atter træning. Det kræver træning at blive en bedre taler.
2: Find en positiv mentor
Hvis du drømmer om at udvikle dine formidlingsevner, så kan det give god mening at lede efter en mentor, som kan booste din selvtillid. Det er helt afgørende, at du finder en, der kan heppe på dig, så du bliver motiveret til at træne dine kompetencer endnu mere.
Du kan starte med at bede en ven eller god kollega om at give dig feedback på din performance, når du holder tale. Ulempen er selvfølgelig, at både venner og kollegaer sidder i en position, hvor de umuligt kan være hundrede procent ærlige. Men som et første skridt på vejen til at blive en bedre taler, handler det mest af alt om at turde at stille sig op foran andre. Og der kan en ven eller kollega levere det skulderklap, du har brug for.
3: Hyr en professionel
’Practice makes perfect’ lyder et engelsk udtryk. Det lyder jo logisk nok, at man bliver bedre af øvelse og træning, hvilket netop har været min pointe. Men når det er sagt, kan man også ende med at træne uheldige vaner, der så sætter sig fast. Det kender du måske fra andre områder i livet? Selv bærer jeg som 40-årig rundt på en umådelig dårlige kasteteknik, som jeg har praktiseret siden barndommen. Dårlige vaner er lette at kopiere og reproducere – også når det gælder talepraksis. Du kan tillægge dig nogle uheldige vaner, som sender nogle helt forkerte signaler og falder negativt tilbage på dig.
Derfor anbefaler jeg at hyre en professionel til at kaste et blik på din talepraksis. Det behøver ikke være mange timer, men bare i løbet af tre timer i min talecoaching kan jeg nå at lære dig, hvilke signaler du udsender med mimik, gestik, stemmebrug og kropsholdning. Ligesom jeg kan lære dig teknikker til at håndtere nerverne, der altid dukker op, når du skal være på. Så vil du være en bedre taler, er der masser af ting, du kan tage fat på.