Derfor er Marys tale til Frederik så fremragende

Kronprinsesse Mary

Sidste år fik kronprinsesse Mary Danske Talers pris for “Årets tale 2018”, og det er ikke uden grund, at det netop var Mary, der løb med den prestigefyldte pris.

Lejlighedstaler fylder mere og mere i det offentlige rum, og vi bliver oftere inviteret med indenfor, når kongehuset holder store fester. I 2018 fejrede kongehuset kronprins Frederiks 50 års fødselsdag, men det endte alligevel med at være kronprinsesse Mary, der løb med al opmærksomheden. Det skyldtes, at kronprinsessen fremførte en tale til Frederik, som slog benene væk under hele kongeriget.

Marys tale bruger følelserne klogt

En lejlighedstale er kendetegnet ved at veksle imellem de tre appelformer patos, logos og etos. Og i modsætning til politiske taler, så er patos typisk ret fremtrædende i officielle lejlighedstaler. Men i Marys tale bliver det aldrig for meget og heller ikke for lidt. Mary forstår virkelig at balancere på den knivspids, det vil sige at være medlem af det danske kongehus. I sin tale til Frederik sørger hun for at hylde både sin mand og sine børns far, men også Danmarks kommende konge.

Det er dog ikke nogen klassisk fortællerstil, Mary benytter sig af . I hvert fald ikke en vi er vant til at høre fra det officielle danske kongehus. Marys fortælling tager fat i Danmarks kommende konge som en aktiv sportsmand og et mildt menneske med humoren i orden.

Talen veksler forbløffende godt imellem at skildre den private Frederik og den mere offentlige Frederik, som vi kender. Mary tegner Frederik som et helt menneske. Men talen kammer på intet tidspunkt over og bliver for privat.

Vi får leveret et billede af, hvordan Frederik også er et humoristisk menneske under mere private forhold. Undervejs i talen lyder det:

”De, der har haft fornøjelsen af at være ude at spise med dig, ved for eksempel, at hvis en tjener spørger ”Are you finished”, så kan man være stensikker på, at du svarer ”No, I’m Danish”. Hver gang. Og griner. Hver gang.”

Marys tale til Frederiks 50-års fødselsdag

Credit: Screenshot fra video

Og talen skriver sig elegant ind i den fortælling, som kronprinsparret i øvrigt har forsøgt at konstruere igennem de seneste år. Om en konge af folket, der løber for velgørenhed og hører rockmusik. Summa summarum så vækker talen stor sympati for Frederik, fordi Mary beskriver, hvor dansk og nede på jorden han egentlig er.

Mary løfter endda sløret for, hvordan kronprinsparret fælles børn oplever deres far. Så vi kommer altså ganske tæt på mennesket Frederik.

”Du lader dig rive med af vores børn. Du finder let barnet frem i dig selv, og dine børn elsker, når den side af dig folder sig ud gennem fantasi, leg og spil. Men du skal også vide, at de synes, du er en dårlig taber. Og de er enige om, at Vincent er den af dem, der har arvet den side stærkest.”

Mary veksler på fornem vis imellem at være hengivende kærlig, humoristisk og vidende. Og Mary formår at holde en officiel lejlighedstale til sin mand, Danmarks kommende konge, uden på noget tidspunkt at blive selvhøjtidelig.

Zoom ud og zoom ind-effekten er også taget i brug

Undervejs i talen veksler kronprinsessen mellem de store penselstrøg, hvor hun tegner et abstrakt billede af de værdier, der kendetegner Danmarks kommende konge – og så de mere konkrete eksempler på, hvilket menneske, der gemmer sig bag manden med uniformen.

”Du har altid afsøgt grænser, og du har insisteret på at forme rammen efter mennesket og ikke ladet rammen forme dig. Du har ladet din passion være dit kompas, og du har udlevet din fars livstilgang; at der i det skæve og det overraskende ofte ligger en berigelse begravet.”

Sådan lyder et af de mere abstrakte afsnit i Marys tale. Men de suppleres undervejs af flere jordnære og konkrete afsnit.

“Du bliver glad, når andre lykkes. Du er et positivt og lattermildt menneske. Og du er ikke nærig med dine grin … eller dine vittigheder for den sags skyld. Og ofte kommer de to i par; for du griner utrolig meget af dine egne vittigheder.”

Og det er denne vekselvirkning mellem det konkrete og abstrakte, det personlige og royale, der gør talen så vellykket.

Det uhøjtidelige kongepar

Den vigtigste opgave for en lejlighedstale er, at den skal samle lytterne, og det må man sige, at Mary får gjort. Talen er et levende bevis på, hvordan kronprinsparret konsistent har brandet sig selv som det aktive sportspar, der nyder at tage til rockkoncerter.

Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for en professionel taleskriver til din næste tale. Jeg er altid til at fange på info@trinebitsch.dk eller 61 77 76 60.


Brug for hjælp til din næste tale? Kontakt Trine i dag: