Sådan holder du dit livs tale uden at blive nervøs

nervøs for at holde tale

Det er de færreste, der virkelig nyder at stille sig op foran en stor forsamling og holde en tale, et oplæg eller en præsentation. Måske er du blandt dem, der bliver nervøs, får svedige håndflader og måske endda bævende stemme. Men der er hjælp at hente.

Det behøver faktisk ikke at være så nervepirrende, hvis blot du sørger for at have styr på teknikken. Jeg giver dig her 9 effektive råd til at give dig kontrol over situationen.

1) Sæt dig godt ind i emnet, du vil tale om

Det er vigtigt at sætte sig godt ind i det emne, du vil snakke om. Jo mere du føler, du har styr på det, du skal tale om, jo mere sikker kommer du også til at virke. Der er slet ingen tvivl om, at det falder positivt tilbage på dig selv.

2) Øv dig – igen og igen

Nu hvor du kender dit emne ind og ud, handler det om at øve sig. Du kan eventuelt stille dig foran et spejl, imens du fremfører talen, så får du også styr på, hvordan du ser ud. Man kan aldrig øve sig for meget på en tale. Ved at kunne den udenad, undgår du også distraherende pauser som “hmm” og “øh”.

3) Lær din målgruppe at kende

Det er vigtigt at vide, hvem du skal tale for. Der er forskel på, hvilket sprog og hvilket emne du kan anvende, alt efter hvem du står overfor. Skal du snakke til en gruppe børn, vil sproget og indholdet skulle tilpasses dem specifikt. Står du derimod foran et voksent publikum, vil de givetvis forvente en mere højtidelig kommunikation end en gruppe børnehavebørn.

4) Sørg for at få venner

Inden du skal holde din tale, kan det være en god idé at småsnakke lidt med nogle fra dit publikum. Så kan du nemlig finde et velkendt, smilende ansigt foran dig, hvis du alligevel skulle føle dig nervøs, imens du taler.

5) Bliv tryg ved rummet og mindre nervøs

Ankom gerne lidt før, du skal holde din tale eller dit oplæg, så du bliver tryg ved rummet, har styr på teknikken osv. Så undgår du også at blive nervøs og skulle improvisere, hvis teknikken driller.

6) Byd velkommen

Start gerne med at byde velkommen til publikum. Har du en lille anekdote eller en joke, er det nu, du skal levere den. Så får du mulighed for at blive tryg ved situationen, inden du skal være på.

7) Forestil dig, at du holder dit livs tale

Det kan måske virke lidt fjollet, men det her trick virker og benyttes af både erhvervsledere, tv-værter og toppolitikere verden over. Det handler om, at du skal forestille dig, at talen bliver dit livs tale. På den måde bliver dit mindset fokuseret på opgaven.

https://www.instagram.com/p/RsBJ1fmuRb/?utm_source=ig_web_copy_link

8) Slap af – husk de dybe vejrtrækninger

Det kan være meget gavnligt at benytte afspændingsteknikker, så du får ro i kroppen. Hvis du ikke er afslappet, vil adrenalinen typisk pumpe rundt i din krop og være med til at øge din nervøsitet. Dybe vejrtrækningsøvelser, stemmeopvarmning, en kop te eller en kort gåtur er alle metoder, der kan hjælpe dig til at blive afslappet.

Prøv selv, hvad der virker for dig. Det er meget individuelt, hvad der hjælper dig til at undgå at blive nervøs.

9) Udstrål masser af selvtillid

Der er mange, der kan finde på at indlede med at fortælle, at de er nervøse, eller at de ikke er gode talere. Lad være med at underkende dig selv. Du er eksperten på din tale eller dit oplæg. Dit publikum ved ikke, hvad du har tænkt dig at sige. De sidder ikke med en facitliste – det gør du!

Og hvis du gør opmærksom på din usikkerhed, vil publikum med det samme begynde at lede efter den. Så under alle omstændigheder er det en dårlig strategi, hvis du er nervøs.


Brug for hjælp til din næste tale? Kontakt Trine i dag:

    1 svar

    Trackbacks & Pingbacks

    1. […] kan være fristende at skrive mere, men lad være. Du er nødt til at vise, at du forstår at sælge dig selv kort og præcist. Det er igen værd at huske på, at arbejdsgivere sjældent bruger mere end 8-10 […]

    Kommentarer er lukkede.