Bryllupstale leveret på 45 minutter til brudepar i radioen

Tale skrevet til Radio 4

Normalt er det brudeparret selv eller gæsterne, der holder tale til et bryllup. Men hvad gør man, når ens bryllupsfest er aflyst, fordi coronavirus hærger i Danmark?

Radio 4 kontaktede mig, fordi de ville yde kompensation til et brudepar, der måtte aflyse deres fest. De udfordrede mig til at skrive en optimistisk tale i anledningen af en bryllupsfest, der måtte udsættes på ubestemt tid.

Normalt skriver jeg taler på vegne af andre. Det kan være gommens tale eller brudens tale. Min rolle er derfor altid hundrede procent anonym. Jeg træder selv i baggrunden, når talen skal ud over rampen og fremføres. På mange måder minder en taleskrivers funktion om manuskriptforfatteren, der lader skuespillere tage over, når ordene skal videreformidles til et publikum.

Derfor blev jeg også noget overrasket, da Radio 4 kontaktede mig med idéen om, at jeg ikke kun skulle skrive, men også holde en tale for et skuffet par, der måtte aflyse deres bryllupsfest.

Konceptet var, at jeg, som professionel taleskriver, skulle holde en kompensationstale for brudeparret, nu hvor gæsterne var forhindret i at gøre det. Talen skulle holdes til det berørte par som et slags plaster på såret.

Jeg tog naturligvis udfordringen op, selvom det normalt ikke er min rolle som taleskriver at holde de taler, som jeg hyres til at skrive.

Skrev talen på 45 minutter

Normalt tager det flere dage at skrive en professionel tale. Det kræver, at jeg som taleskriver sætter mig ekstremt grundigt ind i talerens liv, så talen bliver så personlig, at den fremstår ægte. Derfor var alene tidshorisonten på 45 minutter en kæmpe udfordring for talen.
Der var altså tale om ualmindeligt anderledes betingelser end normalt, da jeg skulle skrive en optimistisk tale til Michelle og Kasper i radioen.

Normalt vil jeg som minimum bruge et par timer på at sætte mig ind i en talers tankegang og i omstændighederne omkring talesituationen, men til denne radiotale var der kun 45 minutter til rådighed.

Klokken 15.01 fik jeg basisinformationer af en journalist på Radio 4 om det brudepar, som de havde udvalgt. Jeg fik oplyst, hvad brudeparret hed, hvor de havde mødt hinanden henne, at de havde et barn sammen, og at det var kærlighed ved første blik for parret.

Når der mangler detaljer til en tale, så zoom ud

Det var sparsomt med informationer, jeg fik leveret om parret. Derfor måtte jeg tage fat i min erfaring som taleskriver og bygge talen op omkring nogle mere generelle pointer om kærlighed.

Jeg valgte at zoome ud – og skrive noget generelt om, hvad ægte kærlighed er. Derudover valgte jeg også at zoome ud på hvilke positive ting, der kunne være ved en aflyst bryllupsfest, da jeg jo var blevet bedt om, at talen skulle være optimistisk.

Skriv en god tale under tidspres

Som erfaren taleskriver fokuserer jeg primært på tre forhold, når jeg bliver bedt om at skrive en tale under tidspres. Der er meget, som skal spille sammen, før en tale bliver rigtig god, men når tiden er knap, arbejder jeg med tre fokusområder.

For det første vil jeg fokusere på at skabe en tydelig rød tråd igennem talen. Det er et fuldstændig afgørende fundament for, om talen bliver forståelig eller ej. For hvis talen ikke hænger ordentlig sammen, kan den ende med at blive usammenhængende.

Dernæst vil jeg arbejde med sproget. Jeg vil skrive korte og mundrette sætninger, så talen bliver let at forstå. Jeg vil bestræbe mig på at gøre mine sætninger konkrete frem for abstrakte. Jeg vil arbejde med billeder fremfor ord.

Sidst men ikke mindst vil jeg finde et citat, der kan understøtte den pointe, jeg gerne vil have frem med talen. Det kan være alt fra kendte citater formuleret af store historiske personligheder, til talemåder eller ordsprog. Pointen er ikke hvem, der har sagt citatet, men derimod at andre har samme pointe.

Har du brug for hjælp til din næste tale, så skal du altid være velkommen til at kontakte mig. Jeg sidder parat til at gøre din tale uforglemmelig.


Brug for hjælp til din næste tale? Kontakt Trine i dag: