Interview med Ritzaus Bureau endte med taleguide til sommerens festtalere

Det er lige nu, at det er absolut højsæson for festtaler. I den forbindelse er jeg blevet kontaktet af Ritzaus Bureau for at give mit bud på, hvordan man strikker en god festtale sammen.

1. Find ud af, hvad du vil opnå med din tale

Inden du slår på glasset og tager ordet, kan det være en rigtig god idé at finde ud af, hvad du gerne vil opnå med din tale. Holder du den for din egen skyld? Eller for andres skyld? Er det pligt eller fornøjelse? Er dit mål at underholde? At røre? Hvilket aftryk vil du sætte med dine ord?
Når du har besluttet dig for, hvad du vil opnå med din tale, er det også langt lettere at udvælge de anekdoter, som skal danne rammen i din tale.
Det er altid en god idé at kickstarte skriveprocessen med at brainstorme over egnede anekdoter. Anekdoter er uundværlige, fordi de er bærende elementer i gode taler. Jo mere visuel en tale er, jo bedre er den i virkeligheden.

2. Fokuser på naturlighed

En god tale er naturlig. Det kommer man ikke udenom. Derfor anbefaler jeg, at du læner sig så meget som muligt op ad hverdagssproget – især som uerfaren taler. Stilistiske greb bør du nedtone – medmindre du selvfølgelig er en meget erfaren taler.
Hvis du drømmer om at pynte din tale op, kan det dog fungere godt for de fleste at arbejde med en gennemgående metafor, da den kan hjælpe med at få talen til at hænge bedre sammen.

3. Husk, at talen skal hænge sammen

Det mest udfordrende ved taleskrivning er i virkeligheden at få talen til at flyde godt og virke sammenhængende. Jeg anbefaler derfor mine kunder at planlægge strukturen, inden der tages hul på skriveprocessen. Strukturen må meget gerne være simpel. Det kan være så simpelt som en indledning, et midterstykke med et par anekdoter og så en afslutning, som binder talen sammen.
En god lejlighedstale plukker i tid. Det betyder, at en god tale sjældent bevæger sig kronologisk derudad. En god tale vil ikke sige alt, men sige det vigtigste. Den vil samle episoder op fra fortiden, men også pege ud i fremtiden.

4. Husk at være dig selv

Når du holder tale, så er mit bedste råd at være dig selv. Og så skal du gøre dig selv den tjeneste at analysere dig frem til, om lejligheden, som talen skal holdes i, inviterer til alvor eller humor.
Det er lettere at skrive alvorlige og rørende taler end de mere humoristiske taler. Humor kan nemlig i værste fald risikere at støde nogen. Du skal derfor være helt sikker på, at din brug af humor ikke støder nogen, men underholder hele selskabet.
Du bør også bestræbe dig på at være ærlig. Vi køber ikke det rosenrøde. Men vi accepterer heller ikke det kritiske. Ærlighed er en balancegang. Hvis du ønsker at holde en god tale, handler det om en sober, men ærlig tone.

5. Sådan kommer du i gang med skriveriet

Hvis du oplever skriveblokering og ikke kan komme i gang, så er mit bedste råd at lade være med at fokusere på modtagerne. Skriv i første omgang stikord til dig selv. Du skal undgå at vurdere kvaliteten af det i den indledende fase. Skriv, som skrev du dagbog. Professionelle taleskrivere skriver aldrig den færdige tale i første hug. De omskriver mange gange og rykker rundt på sætningerne.
Så mit bedste råd er at erkende, at du rent faktisk befinder dig i en indledende skrivefase, og at du får talen til at hænge sammen på et senere tidspunkt.

6. Skriv en god indledning og afslutning

En god indledning og afslutning skal hænge sammen. Derfor anbefaler jeg, at du har din indledning ved siden af dig, imens du skriver afslutningen.
En god afslutning bør indeholde noget, som folk kan huske og tage med sig. Det kan være et godt råd, et sødt eller sjovt citat, en særlig hilsen eller et løfte om fremtiden.

7. Så lang tid må en festtale vare

En god tale er kort og præcis. Den varer som regel aldrig mere end ti minutter. En god tale vil udvælge det vigtigste, du har på hjerte. Den siger ikke alt. Drop kronologi og fokuser i stedet på, hvad der gør den person eller de personer, du holder talen for, helt særlige.

8. De her klassiske fejl, vil du ikke begå

Du bør øve dig på din tale, inden du holder den. På den måde undgår du, at talen enten bliver for lang eller for skriftlig. Når du afholder generalprøve, vil det hurtigt går op for dig, om du snubler over vendinger, der ikke fungerer mundtligt.
Hvis du vil være sikker på, at din tale ikke er upassende, kan du få et par venner eller veninder til at give feedback. Det er nemlig en balancekunst at skrive og holde festtaler. Du skal være sikker på, at du ikke kun kritiserer eller er sjov på andres bekostning. Det handler om at finde en tone, der er anerkendende ærlig, så du undgår at blive pinlig.

Fik du ikke læst taleguiden hos Ritzaus Bureau, så er pointerne opsummeret i artiklen her. Men hvis du har brug for mere rådgivning eller hjælp, så kontakt mig endelig. Jeg sidder klar til at hjælpe dig med at formulere dit livs tale.


Brug for hjælp til din næste tale? Kontakt Trine i dag: