Det kræver viden og erfaring at skrive en rigtig god tale, men du kommer langt med lidt grundviden. Artiklen her leverer 6 gode råd til, hvordan du med lidt analytisk fodarbejde kan imponere med din næste festtale.
1) Udvælg få pointer
Nogle talere er tilbøjelige til at tale folk et øre af, nu hvor de alligevel har ordet. De glemmer simpelthen helt at vurdere, hvad der er relevant. Men forskning viser rent faktisk, at folk husker utrolig lidt fra en tale eller et oplæg. Det viser sig, at vi ofte kun tager en eller to pointer med fra en tale. Derfor bør du altid kun udvælge få pointer, når du skriver tale.
2) Skriv som du snakker
Når du skriver tale, så husk at du arbejder med en genre, der flirter mere med talesproget end mange andre skriftlige discipliner. En god tale er en fortælling; ikke en afhandling. Jo mere du kan få din tale til at minde om en samtale, jo bedre vil den faktisk blive.
En god metode til at gøre talen mere mundtlig er ved at anvende korte sætninger. Drop komplicerede og knudrede sætninger. Hvad der kan siges simpelt, bør siges simpelt, når det handler om taler. Hvis du vil tjekke, om din tale er mundtlig nok, kan du med fordel læse den højt. Du vil ret hurtigt kunne afkode, om din tale lyder som en oplæsning eller som en underholdende samtale.
3) Brug eksempler og zoom ind
Når du vil appellere mundtligt til andre, så viser empiriske studier, at konkrete eksempler holder folk interesserede i det, du siger. Vi har langt sværere ved at relatere til abstrakt information. Det handler om at zoome ind på anekdoter og skabe nogle indre billeder hos dem, du taler til.
4) Brug en klassisk struktur
Når du skriver taler, kan det være en fordel at tænke i en meget simpel struktur. Alle gode taler vil have en indledning, en midte og en slutning. De kan så udfyldes på forskellig vis. Men pointen er, at en klassisk struktur vil gøre det lettere for andre at følge med i din tale, imens du holder den.
5) En rød tråd er afgørende for din tale
En god tale struktureres op omkring en rød tråd. Du kan med fordel overveje, hvordan du vil etablere den røde tråd i din tale, inden du begraver dig for dybt i din skriveproces. Det er helt fint at brainstorme stikord ned på et papir, inden du beslutter dig for, hvad der skal binde talens dele sammen. Og du kan med fordel beslutte dig for strukturen, inden du skriver talens delelementer sammen.
6) Skær overflødige ord væk
Når du har skrevet første udkast til din tale, bør du gennemgå talen for overflødige ord, som du kan slette. Det er en praksis, som langt de fleste taleskrivere benytter. Det handler om at skære alt overflødigt bort, så talens pointer står så skarpt som muligt.
Der går myter om, at en tidligere taleskriver for en amerikansk senator havde et skilt på sit skrivebord med formuleringen: ”Fewer Words = Clearer Point.” Og der er ingen tvivl om, at de bedste taler, hvad end det er store politiske taler eller festtaler, er tømt for alt overflødigt.
[…] du skriver en tale, er dette: ”Hvilket aftryk vil jeg sætte med min tale”? Hvis din tale er en hyldest til et brudepar, en fødselar eller en konfirmand, så skal indholdet afspejle hyldesten. Det betyder ikke, at der […]
[…] En god tale er kort og præcis. Den varer som regel aldrig mere end ti minutter. En god tale vil udvælge det vigtigste, du har på hjerte. Den siger ikke alt. Drop kronologi og fokuser i stedet på, hvad der gør den person eller de personer, du holder talen for, helt særlige. […]