Sådan får du din tale til at hænge bedre sammen

En god tale er rent sprogligt både let og flydende. Den har afstemte mængder af gentagelser og finurlige anekdoter. Men vigtigst af alt, så har en god lejlighedstale en velovervejet og stramt tilrettelagt struktur.

Langt de fleste mennesker har en klar idé om, hvad de gerne vil sige, når de forbereder sig på at skrive en tale. Hovedpinen kommer først, når idéerne skal skrives ned og struktureres i den rækkefølge, der får talen til at gå op i en højere enhed.

Rigtig mange mennesker når sjældent længere end til idéfasen, før de giver op. Derfor får du her i artiklen tre gode råd til, hvordan du får dine idéer til at hænge bedre sammen, så du ender med en mindeværdig og god tale.

1) Husk indledning, midte og afslutning

Præcis som enhver anden tekst, bør en god tale inddeles i en indledning, en midte og en afslutning. Vi kender det både fra avisartikler, fra film og fra eventyr. Det er en helt elementær fortælleteknik, som bare aldrig slår fejl. Heller ikke når det kommer til taler.

For selvom talen som genre befinder sig et sted imellem skrift- og talesprog, så er talens helt store fordel, at den kan struktureres på forhånd, så den bliver lettere at forstå for modtagerne. Modsat rent mundtlig overleveringen, har talen altså den klare fordel, at den ikke er spontan, og det bør man som taler udnytte til sin fordel.

2) Fokuser på en vinkel

Det første spørgsmål, du skal stille dig selv, når du skriver en tale, er dette: ”Hvilket aftryk vil jeg sætte med min tale”? Hvis din tale er en hyldest til et brudepar, en fødselar eller en konfirmand, så skal indholdet afspejle hyldesten. Det betyder ikke, at der ikke må prikkes lidt til hovedpersonen, men det skal være afmålt i forhold til den positive hyldest-del.

Det betyder, at du ret hurtigt kan smide upassende historier ned i skraldespanden. Du skal som hovedregel regne med, at du under en fest kun vil have tid til at fortælle to-tre anekdoter. Du bør derfor udvælge de anekdoter, der bedst beskriver de træk ved hovedpersonen, som skal hyldes den pågældende dag. Kunsten er altså ikke at sige alt, men at sige det vigtigste.

3) Husk at binde talens dele sammen

Når du udvælger anekdoter, så giver det god mening at udvælge nogle, der taler det samme sprog, eller som måske viser en kontrast ved hovedpersonens personlighed, så du bedre kan få delene til at hænge sammen. Som taleskrivere leder vi efter de mindste detaljer, som kan få talens dele til at hænge sammen.

Men det sker også indimellem, at man helt må droppe en anekdote, hvis man slet ikke kan se, at den kan hænge sammen med talens øvrige indhold.

Har du ikke mod på selv at få din tale til at hænge bedre sammen, så sidder jeg naturligvis klar til at hjælpe dig videre. Du er altid velkommen til at kontakte mig på info@trinebitsch.dk eller telefon 61 77 76 60 – også selvom du er i tidspres.


Brug for hjælp til din næste tale? Kontakt Trine i dag: