Sådan påvirker vejrtrækning din tale

Har du også indimellem undret dig over, hvordan to personer kan blive opfattet helt forskelligt, selvom de rent faktisk siger det samme? Forskning dokumenterer, at vores vejrtrækning påvirker, hvor meget gennemslagskraft vi egentlig har.

Perceptionen af din lyd og dine ord er hundrede procent afhængig af den vejrtrækning, du praktiserer. Du kan etablere langt mere gennemslagskraft, hvis du lærer at udnytte luften bedre, mens du taler.

De fleste af os har nok prøvet at deltage i møder, hvor to mødedeltagere rent faktisk siger det samme, men hvor det kun er den ene part, der ender med at få credit og blive hørt? Der kan være sociale hierarkier på spil, men ofte hænger perceptionen sammen med, hvordan vi udnytter den luft, vi har til rådighed. Ofte vil de lavere stemmer med stor resonans ved en rundbordssnak slå spinkle og høje stemmer.

Din stemme afslører dig

Selvom de fleste ikke kan sætte en finger på, hvad den tekniske forskel er på en nervøs og en selvsikker stemme, så kan vi alle sammen sagtens høre forskel.

Tænk bare på den lidt tøvende og spørgende udtalelse af sætningen: “Jeg har noget at tilføje?” i modsætning til samme sætning sagt med sikkerhed i udtalen af hvert enkelt ord “Jeg har noget at tilføje!”

Hvordan du udnytter luften, afgør ofte om du virker usikker eller selvsikker. Derfor skal du være påpasselige med at lyde spørgende og lede efter anerkendelse, når du foretager talehandlinger, der har til formål at konstatere. Nogle talere er tilbøjelige til at hæve tonelejet hen imod slutningen af deres sætninger, og det giver en svag fremtoning. Her kan løsningen ofte være simpel. Det handler for mange talere ganske enkelt om at huske at trække vejret dybt og få mere kraft bag ordene.

Margaret Thatcher lærte at udnytte sin vejrtrækning

Den tidligere britiske premierminister Margaret Thatcher havde problemer med at etablere gennemslagskraft med sin stemme.

Det er da også kendt, at Margaret Thatcher af samme årsag modtog stemmeundervisning, da hun blev premierminister. Mange mente endda, at Margaret Thatcher bevidst forsøgte at tale med en dybere stemme. Faktisk findes der flere undersøgelser af stemmebrug, der peger på, at folk med dybere stemmer generelt set besidder mere magtfulde stillinger end folk med lysere stemmer.

Til stemmeundervisningen lærte Margaret Thatcher helt grundlæggende, hvordan man udnytter luftressourcerne bedst muligt, hvilket gav hende en rigere stemme med mere resonans og et lavere stemmeleje.

 

Den korte vej til en rigere og fyldigere stemme

Hvis du ønsker at arbejde med din stemme, så er der en simpel metode, du kan starte med. Sørg for at stå i en god positur. Placer dine fødder med en skulderbredde imellem dem og fordel vægten ligeligt på begge ben. Løft derefter begge dine arme opad, til de når dine ører, mens du trækker vejret dybt ind. Mens du udånder, så sænk langsomt dine arme langs siderne. Træk derefter vejret dybt. Læg den ene hånd på din mave og den anden på dit bryst. Træk vejret dybt ind og læg mærke til, hvilken hånd der bevæger sig. Rigtig mange mennesker trækker vejret, mens de hæver brystet op og ned. Det skal vi helst undgå. Målet er at holde brystet stabilt og fokusere på at trække vejret helt ned i din mave.

Sådan lærer du at trække vejret med maven

Har du problemer med at trække vejret helt ned i maven? Så stil dig op ad en væg – og læn ryggen helt fladt ind mod væggen, og bøj derefter i dine ben. Når du står her, er det lettere at fokusere vejrtrækningen omkring din mave frem for dit bryst.

Udnyt din luft bedre med simpel øvelse

Når du først lærer at trække vejret ordentlig og helt ned i maven, skal du derefter lære at bruge den nye, dybe vejrtrækning optimalt. Det gør du ved denne simple øvelse, der handler om at sætte luft på en simpel taltrække.

Når du har trukket vejret dybt med dit fulde åndedræt, der starter i maven, så skal du lære at støtte dine ord og slippe luften ud undervejs, imens du taler. Nogle stemmeundervisere bruger ofte en sushi-analogi til at beskrive, hvordan man bedst muligt udnytter sin luft.

Du skal forestille dig et stykke sashimi. Altså den type sushi, der har et tyndt stykke fisk ovenpå og så ris nedenunder. Tænk på din stemme som fisken, og din vejrtrækning som risen. For at udnytte din stemme optimalt, har du brug for et konstant og stabilt åndedrag igennem samtlige af dine formuleringer.

Øv din vejrtrækning helt simpelt ved at udånde langsomt, mens du tæller til: “1… 2… 3… 4… 5…” Sørg for at understøtte tallene med den luft, du har til rådighed. Når du har styr på at sætte luft på en simpel talrække, kan du med fordel øve normale hverdagssætninger. Øget bevidsthed omkring din vejrtrækning, kan være med til at udvikle din stemme, og i sidste ende kan du træne din stemme til at få mere kraft og resonans. Det vil du blive glad for, når du skal holde din næste tale. Du vil opnå mærkbare effekter og ende som en bedre taler.


Brug for hjælp til din næste tale? Kontakt Trine i dag: