Tre karaktertræk som dygtige talere har tilfælles

De fleste ved intuitivt godt, når de betragter dygtige talere, men det kan være svært at sætte en finger på, hvad det præcis er, som adskiller de bedste talere fra resten af feltet. I artiklen her skiller jeg fårene fra bukkene og giver et bud på, hvad der i min optik kendetegner de bedste talere til dato.

Når vi vurderer talere, så kigger vi automatisk både på de verbale og de nonverbale signaler, som sendes afsted. Så det handler altså ikke kun om de sagte ord, men om summen af de indtryk, en taler efterlader sit publikum. Når det er sagt, så er der særligt tre karaktertræk, som jeg mener, de dygtigste talere deler. Og i nogen grad kan forklare hvorfor de er længder foran majoriteten af talere.

Gestik

Gestik er ofte lidt overset, især hvis man er ny taler og ikke har den store taletræning. Ikke desto mindre er det afgørende for det indtryk, en taler efterlader sig. Perceptionen af en taler hænger nøje sammen med, hvordan taleren bevæger sine hænder, arbejder på scenen og bruger sit ansigt. En dygtig taler er typisk rigtig skarp på at formidle sine følelser igennem gestik. Vi bliver derfor som tilhørere engageret, når vi ser en aktiv gestik, der understøtter en tales indhold.

Udtryksevne

Dygtige talere er desuden gode til at omsætte deres ord til en nærværende sceneperformance. Især når det handler om tekniske taler med komplicerede koncepter, er oversættelsen fra ord til historiefortælling vigtig, så publikum ikke mister tråden. En dygtig taler er typisk enten sjov eller let at forstå. Og vigtigst af alt så får vedkommende tiden til at flyve afsted. En god lakmustest er, om du kigger på klokken, eller om dine tanker ledes hen på hverdagens praktiske gøremål, imens du lytter til en tale. Hvis det er tilfældet, er taleren givetvis ikke i topfeltet af talere. En rigtig god taler får dig til at glemme tid og sted.

Skuespiller Tracey Ellis Ross demonstrede tilbage i 2017, hvordan man leverer en tale. Talen står tilbage som et godt eksempel på, hvad der sker, når ordene træder i baggrunden – og når en taler formår at fange sit publikum med en levende historie.

Se eller gense talen lige her:

Personlighed

De bedste talere er også gode til at bruge deres personlighed på scenen. De er tilstedeværende. De fleste mennesker kan lære et manuskript udenad, men der opstår virkelig magi, når taleren er nærværende og bruger sig selv. De bedste talere har en evne til at få dig til at føle, at du taler med dem på tomandshånd over en kop kaffe. De er med andre ord autentiske og inviterer dig helt tæt på – samtidig med at de evner at levere et fængslende budskab.

Der er ingen tvivl om, at barren sættes højt, når nutidens største talere indtager scenen. Det kræver massevis af træning at nå dertil. Men det er absolut ikke umuligt. Den bedste vej derhen er gennem træning, træning og mere træning. Enten foran spejlet eller optaget på et kamera. På den måde kan du analysere dig selv og blive bevidst om, hvordan du virker, når du er på. Og hvor du kan sætte ind for at levere mere af dig selv.

Hvis du har brug for sparring på din performance, så vil jeg naturligvis gerne hjælpe dig på vej. Du er altid velkommen til at kontakte mig.


Brug for hjælp til din næste tale? Kontakt Trine i dag: