4 gode råd til at holde en mindeværdig nytårstale

Nytårstaler er forbundet med en masse tradition. Rigtig mange danskere sidder hvert år klistret til skærmen for at høre både dronningens og statsministerens nytårstale. Måske skal du selv holde nytårstale, men er i tvivl om, hvordan du får strikket den sammen. Her får du de bedste råd til, hvordan du griber opgaven an.

Nytår er altid en anledning til at kigge på de vigtige begivenheder i året, der er gået. Mange bruger nytåret til at fundere over livet. Stoppe op og reflektere over tilværelsen. Men nytåret er også en anledning til at styrke troen på fællesskabet, på holdånden og på fremtiden.

Så uanset om du er administrerende direktør for en stor virksomhed, leder eller træner for din søns fodboldhold, så forventes det, at du siger nogle velvalgte ord i forbindelse med nytåret. Og hvorfor ikke benytte lejligheden til sige noget mindeværdigt.

Alle talere har deres egen personlige stil, og alle talesituationer er unikke. Alligevel er der nogle grundlæggende tricks til, hvordan du bærer dig ad med at skrive den gode nytårstale.

1. Brug få velvalgte ord

Du bør bestræbe dig på at holde din tale på mellem 3 og 10 minutter. Hvis du overstiger 10 minutter, kan du være sikker på, at ganske få hører efter hen imod slutningen.

2. Et simpelt budskab

Hold dig til få fokuspunkter. Du skal regne med at dem, der lytter med, typisk kun vil huske to-tre ting af det, du siger. Og jo længere tid du taler, jo større er risikoen for, at folk falder i staver og mister interessen.

En kort tale kræver god forberedelse. Beslut dig for, hvad du vil sige med din nytårstale, og hold dig til det ene budskab.

3. Struktur gør din tale let at forstå

For at gøre din tale lækker at lytte til, må du ofre noget tid på at strukturere den. Gennemsøg din hukommelse for velvalgte anekdoter, en metafor, et citat eller en vittighed, der understøtter din pointe. Husk at bruge talesprog, når du skriver din tale, ellers risikerer du, at den kan komme til at virke kunstig.

4. Nytårstalen er en fælles refleksion

Nytårstalen er ikke anledningen til at annoncere nyt. Når der holdes nytårstale, er det typisk i festlige omgivelser. Nogle har måske fået et glas eller to. Derfor bør du som taler undgå at annoncere nye tiltag, der kræver folks fulde opmærksomhed.

Brug i stedet nytårstalen til at forstærke værdier eller holdånden. Vær ikke bange for at gentage dig selv. Vi kan alle sammen lide at høre velkendte ting, som vi kan være enige om.

God fornøjelse med skrivningen af nytårstalen – har du brug for hjælp, så tøv endelig ikke med at tage kontakt.


Brug for hjælp til din næste tale? Kontakt Trine i dag: