4 vigtige ting du skal huske i dine nytårstaler

De fleste af os lægger med ret stor sandsynlighed mindst øre til én nytårstale om året. Men hvad adskiller en god fra en dårlig tale nytårsaften? I artiklen her vil jeg give mit bud på, hvad du skal holde dig for øje, inden du skriver dine kommende nytårstaler.

Når vi kigger helt overordnet på taler, så er der nogle helt grundlæggende træk, som gør en tale god. Det handler om at have et klart struktureret budskab, serveret på en gribende måde og leveret i øjenhøjde med publikum.

Men der vil selvfølgelig være forskel på, hvilket indhold vi forventer os af en tale – alt efter hvilken talegenre, vi lægger øre til. En jubilæumstale vil hylde, hvor en politisk tale vil søge at overbevise. Men hvilke forventninger skal nytårstalen indfri?

1) En nytårstale peger bagud

Når du kaster dig over nytårstalen, så skal du selvfølgelig være klar over, at du bevæger dig ind i feltet af lejlighedstaler. Denne gruppe af taler har grundlæggende til formål at hylde. Men i modsætning til andre typer af lejlighedstaler, så orienterer nytårstalen sig primært om fortiden.

En nytårstale vil orientere sig imod at styrke et givent fællesskab, en holdånd eller som minimum nogle genkendelige værdier.

Du skal derfor ikke være bange for at gentage dig selv. Faktisk er der netop forventninger til, at vi hører noget genkendeligt, når det netop drejer sig om nytårstaler.

Det handler altså om at sætte spot på de afgørende stunder fra året, der er gået, og markere dem. Du bør altså i modsætning til andre lejlighedstaler ikke annoncere nyt i din nytårstale.

2) Tegn det store billede

I stedet for at fokusere på at bringe nye visioner eller tiltag på bordet, så bør du med din nytårstale fokusere på at tegne det store billede for dit publikum. Hvorfor gør I, som I gør på jeres arbejdsplads? I jeres team? I jeres forening? I jeres loge? Hvad gør jer anderledes end andre? Hvad er du stolt af ved netop jeres fællesskab?

Din nytårstale bør altså tage udgangspunkt i, hvad I er sat i verden for. Hvad er jeres drivkraft? Værdier? Og hvordan viderebidrager I dem til omverdenen?

3) Brug følelser

En god tale bevæger sit publikum rent følelsesmæssigt, den er ærlig og på den måde adskiller nytårstaler sig ikke fra andre typer af taler.

Derfor må en nytårstale også gerne visualisere årets op- og nedture. Du behøver ikke at undgå det negative. Du må gerne sætte ord på situationer, der gik mindre godt. Du kommer til at virke langt mere troværdig, hvis du fastholder en ærlig kommunikation. Men det er dog vigtig helt overordnet at bevare en positiv ånd. Så når du anvender nedture, skal du fokusere på, hvad I så har lært af dem.

Det er altså vigtigt, at din nytårstale efterlader publikum med en positiv følelse.

4) Skab et mindeværdigt øjeblik

Du kan med fordel henvende dig til det fællesskab, du tilhører, ved at bruge anekdoter, eksempler på det I er gode til eller stærke metaforer eller billeder.

En god nytårstale efterlader modtagerne med et vigtigt og mindeværdigt budskab. Du bør derfor overveje, hvilke billeder du ønsker, at dine medarbejdere, logebrødre eller frivillige skal sidde tilbage med. Gennemtænk hvad det er for billeder, du anvender. Er de for stærke eller for svage? Det er vigtigt, at du finder den rigtige balance, hvis du gerne vil bryde igennem med din nytårstale.

Det var min fire tricks til, hvad du skal være opmærksom på, når du skriver din nytårstale. Jeg håber, at de kan hjælpe dig i mål med en velskrevet nytårstale. Ellers er du selvfølgelig altid velkommen til at række ud efter mig – så vil jeg hjælpe dig med at skrive dit livs bedste tale.


Brug for hjælp til din næste tale? Kontakt Trine i dag: