Vejen til den gode bryllupstale

At blive bedt om at holde tale er i teorien en ære, men for dem, der ikke er vant til at stille sig op og tage ordet, kan opgaven virke både skræmmende og uoverskuelig. Her får du gode råd til, hvordan du forbereder dig på opgaven.

Uanset om du er brudens far, gommens far, best man, gom eller brud, så er der nogle grundlæggende teknikker, du med fordel kan benytte, når du skal i gang med at skrive din tale.

Selvom bryllupstalen for mange mennesker vil være den største tale, de holder på et helt liv, så bør angsten for at fejle ikke afholde nogen fra at sige, hvad de har på hjertet. Med et par simple redskaber er det muligt at parkere sin skriveblokering og komme i gang med at formulere en personlig og vedkommende bryllupstale.

Sådan starter du

Mange debutanter ender med at sidde og stirre på et tomt dokument på computeren, fordi de ikke ved, hvordan de skal begynde at skrive bryllupstalen. Men det virker desværre sjældent at vente passivt på, at åbenbaringen kommer. Du må i stedet i gang med at træffe nogle svære, men nødvendige beslutninger.

1) Beslut hvad du vil sige

Er du først havnet i en skriveblokering, kan det være en rigtig god idé at starte lidt pragmatisk op. Først skal du beslutte, om du vil tale til bruden og brudgommen hver for sig eller samlet. Derefter kan det give god mening at skrive en liste over egenskaber, som beskriver parrets adfærd i verden. Find gerne nogle personlige anekdoter, der understøtter de egenskaber.

Mange talere glemmer at bryllupstalen i virkeligheden bør afspejle den kærlighedsfest, som brylluppet er. Husk derfor kærligheden, når du skriver din bryllupstale.

2) Udvælg et par egenskaber og anekdoter

Når du er færdig med at brainstorme på anekdoter og egenskaber, så kommer den svære opgave. Nu handler det om at udvælge de meste sigende egenskaber og personlige træk. Du skal beslutte dig for, hvilket indtryk du gerne vil efterlade hos gæsterne til bryllupsfesten.
Det er aldrig muligt at få alt med i en tale – og det er heller ikke meningen. Som taler er din opgave at udvælge det mest sigende. En god tale er kort og præcis – og fortæller en levende historie. Dine anekdoter skal helst være så levende fortalt, at gæsterne ser dem for deres indre øje. Præcis som i en film eller på teatret.

3) En tale vil fortælle en historie – hvad er din?

Når du skriver tale, er det vigtigt, at du husker, at du arbejder med en mundtlig genre. Selvom en tale skrives ned, leveres den mundtligt. Derfor kan det give god mening at tænke på, at du med din tale skal fortælle en historie – ikke skrive en artikel. Skriftlige og mundtlige genrer er helt forskellige i stil og virkemidler. Hvad der virker godt på skrift, virker sjældent særlig godt mundtligt. Derfor kan det altid være en god idé at snakke din tale frem i stedet for at skrive den ned. På den måde får du helt sikkert skabt en tale, der hverken bliver for knudret eller for skriftlig.

 


Brug for hjælp til din næste tale? Kontakt Trine i dag: