Derfor er vi bange for at holde tale

Du er på igen måder alene, hvis du kæmper med en fobi for at tale offentligt. Glossofobi er en af de mest almindelige fobier. Det kan selvfølgelig variere fra person til person, hvor stor angsten er. Nogle mærker måske let nervøsitet ved tanken om at holde tale offentligt, mens andre går decideret i panik og oplever måske endda angstanfald.

Mange, der kæmper med glossofobi, vil gøre, hvad de kan for at undgå offentlige talesituationer. Men hvordan overvinder man en frygt for at holde offentlig tale? Det kræver dels dedikeret forberedelse og også en bevidsthed om dine symptomer. Men der er gode chancer for, at du kan besejre glossofobien og få styr på dine nerver, hvis du går i træningslejr.

Glossofobi er mest udbredt hos yngre kvinder

Selvom glossofobi rammer bredt, så er frygten alligevel størst hos yngre mennesker frem for ældre. Ligesom der er også er en kønsmæssig forskel. Det ser ud til, at kvinder lider mere af frygten for at tale offentligt, end mænd gør.

Men selvom andelen af yngre kvinder er størst i statistikken, kan du sagtens opleve frygten, selvom du ældre eller er en mand. Men statistikken viser, at der er en overvægt af yngre kvinder, der bekender deres angst.

Her er symptomerne på glossofobi

Hvis du lider af egentlig glossofobi vil du opleve en eller flere af følgende symptomer, inden du skal holde en tale:

– Forhøjet blodtryk
– Øget svedproduktion
– Tør mund
– Stive rygmuskler i den øvre del af ryggen
– Kvalme og en følelse af panik
– Intens angst ved tanken om at holde tale

Sådan forbereder du dig hjemme i dagligstuen

Du kan selvfølgelig altid vælge at få professionel rådgivning til, hvordan du overvinder din frygt, fordi den afholder dig fra at holde tale. Men du kan også starte med at lave nogle simple tiltag hjemme i dagligstuen – det vil forbedre dine chancer for at få en god oplevelse med offentlige tale.

Forbered dig grundigt

Hvis ønsker at overvinde din frygt for at tale offentligt, kræver det, at du forbereder dig godt. Det kan hjælpe nogle at besøge det sted, hvor talen skal holdes, så du får visualiseret talesituationen i forvejen. På den måde afmystificerer du lidt af usikkerheden – og dermed lidt af angsten. Derudover skal du sørge for at få skrevet en god og velstruktureret tale. Hvis du ved, at din tale er perfekt, så vil din angst automatisk blive mindre. Så få en kollega, veninde, kæreste eller en professionel til at læse talen igennem for dig.

Det kræver øvelse at blive god til at holde tale. På samme måde som en skuespiller øver sine replikker før et skuespil, bør man også øve sig på sin tale.

Øvelse gør mester

Det er med taler lige som alt andet i livet. Vi bliver ikke gode til noget uden øvelse. Hvis du gerne vil fri af din angst, handler det dybest set om at træne situationen på forhånd. Start med at holde talen foran spejlet for dig selv. Og hold derefter talen for en enkelt veninde eller to. På den måde får du dels øvet dig, og dels får du brugbar feedback på din optræden. Det optimale er at lokke en af veninderne til at optage en video af din tale. På den måde får du selv syn for sagen, og ofte vil det resultere i, at du kan arbejde dig frem til større sikkerhed.

Desuden skal du være opmærksom på, at andre mennesker vil lytte mest til dine ord og sjældent forholde sig til din performance. Chancerne for at de vil bemærke din angst er lille, hvis du sørger for at øve dig godt på forhånd.

Vær ikke bange for tavshed

Når du holder tale, skal du affinde dig med stilhed. Hvis du et øjeblik mister overblikket over dine ord, skal du være helt rolig med stilheden. Sekunder føltes altid meget lange inde i hovedet, men når man sidder og lytter til andre, der holder tale, går et par sekunder meget hurtigt. Mind derfor dig selv om, at tavshed undervejs i talen er helt okay. Der er mange store retorikere, som arbejder helt bevidst med pauser, så der er også stor sandsynlighed for, at publikum slet ikke opdager, at pausen ikke var planlagt.


Brug for hjælp til din næste tale? Kontakt Trine i dag: