Simple teknikker til en mere kraftfuld stemme

Mangler din stemme kraft til at råbe en hel forsamling op? Det kan sagtens skyldes, at du fra naturens side ikke er født med verdens største stemme. Men du kan faktisk sagtens forbedre dit stemmepotentiale ved at bryde de dårlige vaner, vi mennesker har det med at tillægge os.

Varm stemmen op fra morgenstunden

Når du kravler ud af sengen på en morgen, hvor du skal holde et oplæg eller en tale for en større forsamling, kan det være en god idé at tænke stemmetræningen ind fra morgenstunden.

Start gerne dagen foran badeværelsesspejlet med noget stemmetræning og tag nogle dybe indåndinger. Nogle mennesker vil hurtigt opdage, at skuldrene hæves i takt med, at de indånder luft. Tving skuldrene til at blive på deres plads, mens du trækker vejret ind. Stå så ret som muligt, slap af og træk luften helt ned i den dybeste del af dine lunger. Imens du trækker vejret dybt, skal det føles som om, at hele din krop fyldes med luft. Især området mellem dine hofter skal bevæge sig på grund af luften. Vejret skal altså ikke trækkes ned i halsen, men helt ned i kroppen.

Rank holdning giver plads til luften

Det er vigtigt, at du har fokus på at holde din holdning ret. Hvis du falder sammen i kroppen, vil du ikke kunne fylde dine lunger maksimalt. Du kan derfor risikere, at din stemme knækker. Hvis du sørger for aldrig at løbe tør for luft, vil din stemme automatisk komme til at lyde langt mere kraftfuld.

Dybe vejrtrækninger er vejen til en kraftigere stemme

Når du bliver nervøs for at holde tale, så bliver din stemme skinger og høj. Det bevirker, at du ikke fremstår så selvsikker, som du måske gerne vil. Og jo mere du prøver at kontrollere nervøsiteten med magt, jo mere begynder du at miste grebet om din stemme. Måske glemmer du oveni købet at trække vejret ordentlig. Den eneste vej tilbage er igennem en dyb vejrtrækning. Sørg for at aktivere den nedre del af din mave, og lad luften passere helt ned til bunden af maven. Sørg desuden for at lade din hals være åben og fri for spænding. En åben hals beskytter din stemme og producerer en rigere lyd.

I videoen får du en forklaring på, hvorfor luft er så vigtig for vores stemme. Vores stemme skabes netop af luft – og jo mere kontrol, du har over din vejrtrækning – jo mere kontrol har du også over din stemme.

Variation gør din stemme levende

Vil du gerne have alles opmærksomhed, mens du holder din tale eller dit oplæg? Hvis din stemme er ensformig, risikerer du at sende hele dit publikum til drømmeland. Prøv på forhånd at arbejde helt strategisk med, hvordan du vil aflevere dit budskab.

Tempo

Hvis du taler for hurtigt, virker du nervøs. Hvis tempoet i din talestrøm bliver for langsomt, taber du alt for hurtigt opmærksomheden. Sørg for at indøve et godt tempo, der hverken bliver for hurtigt eller langsomt. Træn gerne foran spejlet.

Pitch

Hvis din stemme fremstår lav, vil ingen kunne høre dig. Hvis du taler for højt, kommer du til at lyde nervøs. Igen kan det være en god idé med lidt træning foran spejlet, så du bliver gjort opmærksom på, hvordan din pitch egentlig virker.

Pauser

Byg dem ind i din tale. Men de skal være velovervejede, så der ikke kommer for mange. Sørg for at pauserne heller ikke bliver for korte, for så kan det lyde som om, du famler efter ordene. Indbyg gerne nogle få velvalgte pauser, som kan være med til at skabe spænding i din fortælling og anekdoter.


Brug for hjælp til din næste tale? Kontakt Trine i dag: